Zamjena AAI identiteta za sfsb.hr i vusb.hr na unisb.hr

Poštovani.

Sa službama SRCE-a i Carnet-a, dogovorena je zamjena AAI korisničkih identiteta svih djelatnika, studenata i vanjskih suradnika sa domena sfsb.hr i vusb.hr na domenu unisb.hr na dan 01.03.2021.

Od tog datuma, svi AAI identiteti sa nastavkom sfsb.hr i vusb.hr bi trebali nastaviti raditi kao unisb.hr identiteti sa starom lozinkom. Ovo se ne odnosi na mali broj korisnika koji već imaju unisb.hr identitete.

Praktički to znači kako će od navedenog datuma prestati funkcionirati prijava sa starim AAI korisničkim računima, a korisnici će se vremenom moći prijaviti na mrežne usluge sa novim AAI identitetima iz domene unisb.hr prema sljedećem okvirnom rasporedu:

–        u roku jednog sata na glavni mail sustav unisb.hr na sustavu Office 365, odnosno Microsoft 365 – prijava na adresi: https://login.microsoftonline.com/ sa unisb.hr AAI podacima,

–        u roku 24 do 48 sati na sustav ISVU i Studomat, uz mogućnost interventnog pristupa za doista hitne slučajeve,

–        u roku 24 do 48 sati na sustav Merlin,

–        u roku mjesec dana na sustav Dabar.

Do navedenog datuma, korisnici bi se trebali pobrinuti za sljedeće:

–        pohraniti lokalno na svoje računalo bitne poruke elektroničke pošte iz starih sustava:

  • sfsb.hr – sa servera brod.sfsb.hr (fakultetski webmail), sa Office 365 za sfsb.hr, sa G-Suite za sfsb.hr
  • vusb.hr – sa Office 365 za vusb.hr

–        pohraniti lokalno na svoje računalo podatke sa Office 365 OneDrive za sfsb.hr i vusb.hr te G-Suite Google Drive  za sfsb.hr.

–        napraviti izvoz bitnih podataka iz aplikacija Teams i Classroom – potrebno korištenje komercijalnih alata,

–        obavijestiti svoje kontakte o promjeni adrese elektroničke pošte.

–        provjeriti bitne adrese na Internetu na koje su prijavljeni sa sfsb.hr ili vusb.hr podacima te tamo na vrijeme promijeniti adresu elektroničke pošte.

Nakon prelaska na novi sustav, u početnom periodu, dok se ne registriraju svi korisnici, neće raditi stare mailing liste, već će biti aktivne samo sljedeće liste studenti@unisb.hr, djelatnici@unisb.hr i vanjski-suradnici@unisb.hr. Za izradu novih mailing lista bit će potrebno nekoliko tjedana.

Dana 01.03.2021. prestaje funkcionirati sustav elektroničke pošte sfsb.hr te sustav G-Suite za sfsb.hr, jer prijave na njih idu preko AAI sustava. Ubrzo nakon toga slijedi gašenje instanci Officea 365 za sfsb.hr i vusb.hr domene.