Laboratorij za brzu izradu prototipova

Laboratorij za brzu izradu prototipova (eng. Rapid Prototyping) u sklopu je Zavoda za industrijsko inženjerstvo. Smješten je na prvom katu u zgradi Strojarskog fakulteta u Gundulićevoj ulici na broju 20A. Izrada prototipa je postupak prethodne proizvodnje prvog modela proizvoda u svrhu ispitivanja različitih gledišta njegovog oblika i upotrebljivosti. Postupci brze izrade prototipova značajno skraćuju vrijeme potrebno za izradu prvog modela proizvoda: sa vremena mjerenog u danima, mjesecima, a nerijetko i godinama, posebice kod složenih proizvoda poput automobila svodi se na sate i minute. Među raznim postupcima brze izrade prototipova naročito se uspješnim pokazao prostorni ispis (eng. 3D Printing). Modeli u laboratoriju izvode se na prostornom pisač namijenjenom brzoj izradi prototipova. Riječ je o modelu pisača Z310 tvrtke Z Corporation (www.zcorp.com). Ovo je bio prvi stroj takve vrste u Hrvatskoj, a lako je moguće i šire, prema riječima isporučitelja gospodina Carlosa Alvareza iz švicarske tvrtke MSM Trading AG.

 

Rapid prototyping - 3 D model

 

Postupkom je omogućena brza i fleksibilna izrada prototipnih dijelova, ali i gotovih dijelova i alata izravno iz CAD modela. Fleksibilnost postupka trodimenzionalnog tiskanja je bez presedana u odnosu na druge postupke brze izrade prototipova. Moguće je izraditi i geometrijski najsloženiji dio i to gotovo iz bilo kojeg materijala, uključujući pri tome keramike, metale, polimere i kompozitne.

 

3D model

Modeli dobiveni na ovaj način danas se primjenjuju u mnogim područjima. Primjerice, u medicini za izradu implantata i proteza; u farmaciji za lijekove sa kontroliranim djelovanjem, u arhitekturi za makete građevina, u strojarstvu za modele složenih dijelova i kalupa, u kemijskoj industriji za izradu šupljikavih keramičkih filtra i u još niz drugih primjera.

 

3D model

 

Zbog svih navedenih mogućnosti, laboratorij je vrlo zanimljiv studentima, ali i gospodarstvenicima koji se često obraćaju fakultetu sa upitima za usluge laboratorija.

 

3D model